23/4: Chatta om studentfirande med Hbg stad
Sydsvenskans logotypHelsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

23/4: Chatta om studentfirande med Hbg stad

  Då är vi igång med chatten. Välkomna att ställa era frågor.
  Jag hör o ser att det finns många konstruktiva idéer och förslag från studenterna själva. Lyssna på dem och ordna något bra och Corona säkert. Inte rimligt att proppfulla uteserveringar är ok men studentfirande inte.... det går inte att ignorera en hel årskull ungdomar som längtat efter denna dag och bara säga synd men det blir inget. De har förtjänat firande och det går såklart att lösa bara viljan finns.

  Ett förslag till alternativ student. Utspringet ner för terasstrapporna kan ske klassvis då klasserna endast innehåller 7-35 studenter som dessutom kan hålla avstånd från varandra. Flakåkning kan ske klassvis även här för att inte överskrida 50 personer. Detta firandet kan delas upp på flera olika dagar med några skolor åt gången precis som många andra kommuner gör. Istället för att lägga energi och bemanning på att hindra studenter för att röra sig i staden och ner från terasstrapporna kan ni lägga resurserna på ett organiserat ordentligt firande. Vakterna kan då istället hålla koll på att det inte skapas ett stort publikhav och att tiderna för utspringet hålls. Förbjud publik om det skulle behövas, sålänge studenterna får uppleva sin bästa dag i livet!

  Möjligheter till firande finns, det gäller bara att orka göra det där lilla extra för varje klass (dvs färre än 50 pers). Ingen av alla våra vänner med 01:or har kommuner där de bara ställt in rakt av såsom de gjort här, de har presenterat alternativ. Skolan har alltid uppmanat ungdomarna att visa framåtanda och nytänkande och allt de får tillbaka av trötta politiker och skolpersonal är en inställd student. Kommunen bör göra sig en ansträngning för sina elever och framtida skattebetalare såsom de gör i andra kommuner.
  Har ni tagit del av studenternas förslag? Varje skola har som regel en representant som för studenternas talan.
  BESKED BRÅDSKAR! Kommer Helsingborgs stad att tillåta flakåkning i stadens ytterkanter och/eller i omkringliggande mindre orter och på landsbygd? Det finns klasser som har sin flakbokning kvar men som måste lämna besked senast 30 dagar innan studentdagen. Då ska tid och rutt meddelas så leverantören kan söka polistillstånd. Lämna inte de stackars klassrepresentanter som står för flaken med pressen att fatta "rätt beslut" för att sedan bli hårt ansatta av delar av klassen för att det blev "fel".
  Hej! Jag har precis läst om hur Ängelholms kommun beslutat om studenten och kortegekörning. Hur kommer sig att Ängelholms kommun kan ta ett beslut om att tillåta kortegekörning men Helsingborg inte kan tillåta? Helsingborg är dessutom en större stad vilket gör att man kan sprida ut sig över en större yta.
  Hej! Jag har en fråga hur det kommer sig att Ängelholm får lov att fira sin student som ”vanligt” dvs att dom får lov att åka flak genom deras stad men inte vi? Om dom kan lösa det borde även vi kunna göra det. Vi kommer kunna lösa detta genom att isåfall endast vara 50 per flak, att man springer från sin skola direkt upp till sina flak & att man utelämnar det stora utspringet från terasstrapporna om det så krävs.
  Jag tänker lite på hur de löst det i Ängelholm. Där
  Får studenterna ändå åka flak men de anhöriga står längst vägen och tittar. Om man gör det i Helsingborg fast utökar det lite och mäter ut var de olika skolornas anhöriga får stå. Eventuellt kanske man hade kunnat utöka färdvägen för att detta skulle kunna vara möjligt.
  Hur många är det som tar studenten i Helsingborg samtidigt?
  Hej!
  Den nya lekplatsen öppnades igår på Gröningen. Jag gick förbi. Där var det över 50 barn och föräldrar som klängde på varandra och satt intill varandra på bänkarna. Ingen som följde myndigheterna där. Hur kan det då komma sig att barn får vara så nära varandra medans vi inte ens får ta studenten?! Ska det inte vara lika för alla?
  Vilken förberedelse och tankar har ni på och möta upp studenterna om Folkhälsomyndigheterna lättar på rekommendationerna?
  Hej,
  Varför kan man inte bara flytta hela firandet till efter sommaren. Då kan studenterna få springa i trappor och åka flak samtidigt och bli firade av släkt och vänner men säg den 14 augusti istället. Går inte detta att göra?
  En hel del av upplevelsen är att alla kan fira tillsammans och att alla har sina egna firanden med familj och vänner samtidigt.
  Hej!
  Vilka möjligheter/åtgärder har man för att förhindra att alla bara samlas och kör på som vanligt?
  Förslag till säkert studentfirande: Vi föreslår att man använder 5 stora studentflak som parkeras på lämpligt ställe där det avgränsas naturligt från publik (finns ett sånt läge i Norra Hamnen nordliga piren). Grupper om max 40 per flak där själva studentflaket står still, dvs inte kör på allmän väg. Allt sänds live direkt från flaken via internet till nära och kära. Upplevelsen blir i mångt och mycket nästan samma som ett vanligt studentfirande fast utan närvarande publik (som dock finns på internet) och i ordnat förhållande med en mindre grupp där vi kan kontrollera till/från flödet. Vi kan med detta genomföra en upplevelse samma dag för 11 skolor med totalt 700 elever som har bokat studentflak genom oss. Förslaget är godkänt av skolornas elevråd men kräver tillstånd från Polis och Kommun.
  Istället för att lastbilarna ska köra runt i Helsingborg så kan man arrangera så dem kör i byar utanför Helsingborg, som t.ex påarp. På det sättet minskas antal personer eftersom det är ute på landsbygden.
  Hur svårt kan det vara att låta studenterna springa ner för Terasstrapporna klassvis?
  En klass kan släppas på när föregående klass hoppat upp på sitt flak och åkt iväg ut från stan. Känns som att Hbg Kommun är helt ovilliga att låta studenterna få en värdig student. Andra kommuner både vill och kan ordna det.
  Problemet med att flytta fram studenten är att många kommer flytta för att göra sig klara för sina utbildningar i höst. Det skulle både va jobbigt tidsmässigt och ekonomimässigt för studenterna
  Jag tycker inte det är en bra idé att flytta hela firandet till augusti. Det finns inget som säger att folkhälsomyndigeten kommer lätta på rekommendationerna tills dess. Det är bättre att försöka lösa ett firande 5 juni som bestämt.
  Hej, jag hoppas att vi kan hitta lösningar för en fin upplevelse för studenterna. Exempelvis med ljus och ljud på skolorna, så att eleverna möts på skolgården av hejdundrande musik. Kanske kan bygga upp liknande ’lastbilsflak’ där klasserna får X antal minuter på ’flaket’ att sjunga ut sin glädje, spela ’sin’ låt och eventuellt ha ’sin’ banderoll (sistnämnda kräver viss logistik). Och att detta filmas för anhöriga och vänner att ta del av. För helt ärligt tror jag inte att studenterna bryr sig om, om det är föräldrar som står på skolgården eller inte. Huvudsaken är nog att det är feststämning/glädje/musik? Kan skolorna ha olika dagar på sig för sina studentfirande? Kan enskild skola ha studenten för hälften av eleverna på en dag och resten dagen efter? Med tanke på hur fantastiskt fint det har fungerat med digital distansundervisning kanske digital teknik kan nyttjas även för studenten. Ett nytänkande, kreativt samarbete mellan Dunkers, Skol- o fritid o stadsbyggnads hade kunna bli magiskt! #ställom #ställintein Jag som skriver är förälder till blivande student.
  Kan man inte göra så att varje skola får olika tider när dem får åka lastbil? Så att inte alla skolor åker samtidigt. På det sättet så begränsas antalet personer.
  Hur kan det vara så att skolor, förskolor, gym etc. är öppet men ett studentfirande utomhus ska ställas in? Väldigt konstigt tycker jag. Borde vara större smittorisk inomhus och är det så att folk är ”rädda” så kan dem ju hålla sig hemma. Men låt oss föräldrar få fira sina studenter....
  Håller med lottafredrik@hotmail.com. Enl vad jag fått höra har ni fått denna fråga tidigare? Varför kunde ni inte fattat ett beslut då om att skjuta upp istället för att ställa in studentfirandet?
  Hej, ett alternativ är att helsingborgs skolor springer ut under hela 5 juni olika tider. Alltså att vissa börjar redan springa ut på morgonen och andra får tider senare. På så sätt när en skola springer ut får de direkt springa till sitt flak och hoppa på och åka sin runda. När d är klara gör nästa skola samma sak. Vissa kommer därför att ha utspring som sin första punkt på dagen och andra som sin sista. Hellre att man får kasta om lite i sitt schema för dagen än att det nt blir av alls. Flaken kan även gå olika rundor i stan o på så sätt kan ksk ens nära o kära kunna sprida ut sig för den sträckan, särskilt m tanke att det bara är en skola åt gången. Eller får inga anhöriga stå med alls. Ängelholm gör på detta sätt (publicerades en nyhet om det nyligen). Om det blir för tight att få ihop under fredagen ksk man hade kunnat dela upp det under både torsdagen och fredagen?
  Tack på förhand
  Tror inte min kommentar kom med. Men skriver igen
  Annonsera ut så alla med öppna bilar kan hjälpa våra studenter då står man inte packat på ett flak. Ja sammankomst kommer de bli men de är upp till oss alla att hålla avstånd. De kommer vara sammankomster hela sommaren på gröningen stranden mm o de är vårat ansvar att hålla avstånd
  När kommer ni ge besked om hur dagen kommer bli upplagd?
  Förslag till säkert studentfirande: Istället för ett gemensamt utspring från kärnan så kan skolvis springa ner, klass för klass. Sedan direkt efter det hoppa på lastbilarna som kan köra en längre runda eller ut på landsbygden. Man kan markera vart familj får stå och sprida ut lastbilarna över hela staden.
  Varje skola har representanter/studentkommitté privat som kommunal skola. Vilka möjligheter har dessa att också få vara med i dialogen med er till polisen också inför studenten?
  Varför inte dela upp skolorna och sprida utspringet under flera dgr. Måste både kortege och att springa runt statyn äga rum?
  Andra kommuner så som Ängelholm har nu tillåtit flakåkning, kan helsningborg se på en alternativ sådan. Att man Max är 50 pers på flaket så att ni inte bryter mot folkhälsomyndigheten och att dessa flaken sedan har olika rutter så att folkmassorna blir mer utsprida så att man lätt kan ha 2 meter emellan och allmänt utspridit i hela Helsingborg. Och som andra har sagt, att man springer ut klassvis från trapporna med mellanrum så man undviker folkmassorna. Tänkte även på allsvenskan som kör igång 9 dagar efter vår student och som ska ha publik då. Hur kan vår student med alternativa lösningar vara värre eller inte få äga rum?
  Precis som många med mig konstaterat kommer det in konstruktiva förslag som ni skriver att ni tar del av - går det inte att anpassa det bästa av dessa så att man följer Folkhälsomyndighetens krav? När kommer ett definitivt beslut?
  Stina påpekade att man skulle kunna ha utspring under ett flertal dagar eftersom eleverna i en klass inte överstiger 50 personer. Om det då finns ca 2400 studenter skulle det innebära att det är 69st klasser med 35 personer i. (Vet att det inte är exakt antal klasser men för att ni ska förstå poängen). Ifall alla utspring genomförs under loppet av en vecka blir det ca 10 utspring per dag. Evenemanget kan livestreamas för släkt och familj som vill uppleva barnens student. Att förlägga utspringet i Augusti är meningslöst eftersom många har redan flyttat för att börja studera eller arbeta. Samt intresset kommer vara svalt eftersom att många har fokus på annat. Det finns kreativa lösningar men det krävs att ni tar åt er dem.
  Hej
  I Danmark har man tradition att man i lastbil kör hem till samtliga studenter i klassen vart de sedan blir firat. Kanska man kan göra det i år - då blir det enbart en klass, mycket kul och man kan fira utomhus och under 50 person.
  Hej! Vi har full förståelse för den rådande situationen men anser även att det finns möjlighet att genomföra studenten i praktiken utan att bryta restriktionerna. Till att börja med kan varje enskild skola ha mindre klassvisa utspring med betydligt färre människor på samma plats och under mer kontrollerade former. Dessutom kan studenterna klassvis gå direkt till flaken som max kommer att få hålla 50 studenter per flak. Istället för att genomföra det klassiska utspringet från terasstrapporna som samlar mycket människor i city. Flaken kommer då inte att bryta mot några restriktioner, samtidigt kan alla ta eget ansvar som regeringen uppmuntrar till och på så sätt undvika större sammankomster om man inte vill vistas i city under studentdagen. Det finns även en möjlighet att spärra av området för åskådare där man stiger på flaken, för att då motverka stora sammankomster och att åskådarna istället står utmed stan och vägen vilket gör det glesare mellan människor och skapar mer distans. Tack för svar.
  Det verkar vara många som refererar till Ängelholms studentfirande. Istället för att säga att det verkar svårt att genomföra, kanske ni borde föra en dialog med Ängelholms kommun och bolla idéer med dem? Till exempel "Hur tänker dem göra? Är det någonting som vi kan applicera på vårt firande?"
  Att alla skolor får ha ett eget utspring & att man sprider ut utspringet från trapporna under hela dagen! Flaken behöver inte stoppa upp hela stan, alla kan hoppa på från olika platser & sen åka på ex. bussvägarna. Dem är ju inte mycket större än bussarna.
  Förslagen om att spring ner klassvis frö trapporna är helt verklighetefrånkopplade. Förstår inte folk hur många studenter och klasser det rör sig om? Det är helt sjukt att vi ens pratar om att försöka ha en så vanlig student som möjligt i Helsingborg. Traditionen om att springa ner för trappan är unik för staden och inte en del av vad som är tradition för studenten. Helsingborgs student är inte jämförbar med Ängelholm som har långt färre elever och mer utspridda firanden.
  @jeanette har en poäng där, att göra så som Danmark gör skulle kunna funka, att åka flak till studenterna, fira där och sedan åka vidare till en annan, De flesta klasser är inte fler än 30 så det är jättebra idé! skulle detta va möjligt?
  Inte har väl alla flyttat och börjat jobba eller studera i mitten på augusti? Universiteten börjar inte förrän senare, och resa bort lär inte vara aktuellt, kanske inte jobb heller för den delen. Tyvärr.
  läser många bra förslag !! tror absolut de finna lösningar ni kan gå igenom så våra studenter får ett bra firande. Går inte flakåkningen att genomföra ANNONSERA efter bilar som kan köra dem runt
  Hej! När ni säger att ni ska ha samtal med "studenterna", vilka studenter är det? Jag, som ska ta studenten, har inte fått höra något gällande detta.
  Eftersom att det inte kommer att gå att ha en vanlig student den 5:e Juni, kan man inte då låta studenterna gå till sina skolor och få examensbevis, så länge man är under 50 pers och sedan i höst, eller när situationen har förbättrats, ha ett riktigt firande med utspring från skolor, terasstrapporna och kortege? Många har släkt som inte bor Helsingborg, är äldre eller i en riskgrupp. Därför kommer studenterna inte få någon ”publik” och det är en del av det roliga. Skjuter man upp studenten får man ett ordentligt firande. 2400 studenter + närmsta familj (föräldrar+ syskon) blir så extremt mycket folk att man inte kommer hinna ta sig från stan förens nästa skola/ klass kommer. Mängden människor på studenten går inte att jämföra med de på uteserveringarna.
  Jag förstår inte hur både skolorna i ängelholm och i lund kan få åka flak men vi i helsingborg vi ska inte få åka flak. Kan ni snälla hitta en lösning så att helsingborg även kan tillåta detta. Vi har längtat efter denna dagen i flera år nu, känns ju lagomt orättvist om andra kommuner får ha ett studentfirande men vi får inte.
  Ett förslag är att vi springer ut från skolan och sedan går på flaken som är parkerade precis utanför skolan istället för parkeringen vid tivoli. Flaken kör då en annan rutt än vanligt. Detta sprider både ut eleverna och undviker den stora folksamlingen. Sen kan man även begränsa antal besökare en student kan ha med. Man kan märka ut publikområdet över en större yta, eleverna kan bidra och hjälpa till här. Till detta kan man även sprida ut utspringet ur skolan över längre tid så att publiken kan bytas mellan varje klass.Mösspåtagningen kan ske utomhus och lite utspritt istället för i en aula. Många flakföretag har gått med på att göra om de stora 150 pers flaken till 3 st x 50 pers istället för att följa riktlinjerna. Skulle vi inte göra på detta sättet??
  Låt olika klasser/skolor åka flak i olika mindre orter och ytterområden i staden med anhöriga utspridda längs sträckan. Det finns massor av bra platser. Lös detta och jag tror att känslorna lugnar ner sig lite.
  Hur tänker ni angående den kommunala balen? Jag antar att den också är helt inställd?
  Det kommer in många frågor och det arbetas intensivt på att svara på så många som möjligt. En del frågor som kommer in har det dock redan svarats på så leta lite i chatten om du inte fått svar på exakt den fråga som du ställt.
  Ser några stycken som föreslagit att åka flak hem till folk! Vet att denna tradition finns i Umeå redan, då åker man flaken på kvällen hem till folk, och sen stannar man där ett tag, sen åker man vidare till nästa och stannar där ett tag tex. Detta skulle kunna funka!
  Stäng av alla vägar i Helsingborg, men ha de ändå utspritt under hela dagen med skolor & elever! Är man färre än 50 pers på alla flak så funkar de att åka ändå ju!
  På era svar låter det som att ni redan bestämt er för att varje rektor fått uppdraget att arrangera skolvisa avslutningar. Är det så?
  Håller med @anonym om att stänga ner vägarna i centrum. Det handlar om 1-2 h som vägarna kommer vara avstängda vilket inte kommer påverka övrig befolkning särskilt mycket.
  Angående eventuellt inställd bal - samma sak som angående hela firandet . ställ inte in, skjut upp!!!
  Då har alla också något att se fram emot!!!
  En annan idé om jag hakar på @jeanette och @jakub är att om inte flakåkningen blir av såsom de föreslog, så hade man kunnat göra så att föräldrarna står där med sina bilar, så när man springer ut så springer man och hittar sin bil och så kan man åka runt lite om man vill och sen åka hem. Då slipper man att stänga av alla gator samt att folk håller sig på sitt avstånd, eftersom man befinner sig i sin bil. Då skulle det önskas att parkeringsregler som att man inte får parkera eller stanna på de gator som är vid skolan, skulle temporärt upphöra då det lär bli en hel del bilar.
  Dem två viktigaste sakerna(för åtminnestone vår klass) skulle vara utspring och flakåkning. Utspring skulle vi kunna lösa med färre anhöriga och att man springer ut under en mer utspridd tid så att det bara står anhöriga till en klass åt gången. Eller att man springer direkt till ett flak(med max 50 pers) och att man träffar familjen här. Och om man inte kan åka flak så kanske man kan anordna någon typ av parad som klasserna kan gå genom staden
  Jag tycker att @Emmas förslag angående hur ni kan arrangera ett säkert studentfirande har varit det bästa förslaget hitintills. Det går att fixa ett studentfirande utifrån rekommendationerna. Allt vi studenter begär är att ni försöker ert bästa med att hitta en lösning.
  Vad gäller utspringet: tycker jag att man kan ge olika tider till skolan så får varje skola dela upp sina klasser därefter
  Hej! Trevligt att ni valt att lyssna på oss! Förslagen som många kommit med genererar inte en större smittrisk än de andra konstellationer i samhället som finns i nuläget. Däremot förstår jag att studenten enkelt samlar många utomstående vilket är vad man försöker undvika och därför kan kommunen uppmuntra till att inte vistas i stan under studentdagen. I övrigt är själva studentfirandet genomförbart inom restriktionerna. Om utvecklingen förvärras och restriktionerna blir skärpta på ett sådant sätt att vi inte kan genomföra dessa lösningar vill vi att ni kollar på möjligheterna att skjuta upp studenten. Vi uppskattar att ni tar del av våra idéer och vill gärna höra era förslag.

  Tack för svar!
  Ett förslag är att vi springer ut från skolan och sedan går på flaken som är parkerade precis utanför skolan istället för parkeringen vid tivoli. Flaken kör då en annan rutt än vanligt. Detta sprider både ut eleverna och undviker den stora folksamlingen. Sen kan man även begränsa antal besökare en student kan ha med. Man kan märka ut publikområdet över en större yta, eleverna kan bidra och hjälpa till här. Till detta kan man även sprida ut utspringet ur skolan över längre tid så att publiken kan bytas mellan varje klass.Mösspåtagningen kan ske utomhus och lite utspritt istället för i en aula. Många flakföretag har gått med på att göra om de stora 150 pers flaken till 3 st x 50 pers istället för att följa riktlinjerna. Skulle vi inte göra på detta sättet?? ^
  Tack för stort engagemang! Vi har tagit emot flera förslag i chatten och även sedan tidigare via vårt Kontaktcenter, och det är vi mycket tacksamma för. Vi fortsätter att värdera varje förslag mot att kunna säkerställa att vi inte bidrar till smittspridning enligt restriktionerna från Folkhälsomyndigheten. Fortsätt gärna höra av er till oss via stadens Kontaktcenter på kontaktcenter@helsingborg.se. Alla idéer välkomnas!
  Som jag skrev tidigare så är inte det viktigaste att allmänheten tittar på när vi firar våran dag, utan att vi faktiskt får lov att fira den. Det är inte våra föräldrars dag, det är vår. Vi kan fira med anhöriga under lugnare omständigheter. Därför är mitt förslag att man inte bjuder in allmänheten till utspring och flakåkning. Istället hade man kunnat livesända, eller i alla fall dokumentera genom att filma, dessa så att anhöriga ändå får vara med. Lösningar på hur man anordnar flakåkning och utspring har jag (och flera andra) redan gett förslag på. Tack för att ni lyssnar på oss!
  Kommentar till förslag från Helsingborgs Studentflak - bra att vara konstruktiva men flak i all ära - men det är inte att stå på ett flak som är huvudupplevelsen för merparten av studenterna utan att få fira med släkt och vänner. Min dotter har betalt in pengar för att få vara med på ett flak som del av en helhetsupplevelse - inte för att stå på stillastående flak som enda kvarvarande del av ett sammantaget firande. Ni kan få igen era intäkter om ni får köra i augusti istället.
  Då avslutar vi nu chatten och tackar för alla frågor och alla svar.
Drivs av Platform for Live Reporting, Events, and Social Engagement
Annons:
Toppnyheterna just nu