Corona-live 2
Sydsvenskans logotypHelsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Corona-live 2 Live

  Mycket har hänt idag. Sammanfattningsvis: 
  • Rekordmånga vårdas på sjukhus för covid i Skåne. 184 på vårdavdelning (ej iva) och 29 på iva. Båda siffrorna är de högsta sedan pandemin utbröt.
  • Folkhälsomyndigheten presenterade ett nytt scenario. Det utgår från att smittspridningen kulminerar före jul och sedan vänder neråt, men det är alltså inte en prognos, utan en modell att arbeta efter.
  • Snabbtester för covid ska användas inom vård och äldreomsorg. De är mindre känsliga än PCR-tester, som används vid självtester. 
  • Åtta personers-gränsen förväntas kvarstå åtminstone en "bra bit" in i januari, tror FHM.
  • Smittan fortsätter öka på äldreboenden. 
  • Även om ökningen i samhället har mattats av så minskar inte antalet fall. "Det är en stor risk att det blir en belastning på vården och övriga samhället. Det gäller verkligen att vi kan bryta den trenden", säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
  • Uppskattningsvis ligger smittspridningen på ungefär samma nivå som i mars.

Alternativ

Textstorlek
Tittarkommentarer
Ljud
Översätt inlägg och kommentarer.
Lämna en kommentar
  Nu börjar jag packa ihop för dagen. Tack så mycket för att ni har läser och följer med! Och som vanligt ett extra tack till er som ställer frågor. Vi får många och försöker besvara så gott det går. Fortsätt fråga!

  Vi syns igen imorgon, vid 08-tiden. Som vanligt, får man väl nästan säga nu.
  Det har ej dött mer människor i år per kapita, dax o sluta med denna skrämselpropaganda och återgå till normalitet?
  Varför är gymnasier öppna nu andra vågen ?
  Sitter hemma och jobbar sen kommer grabben hem och har träffat hundratals i skolan.
  Känns som att jag kunde lika gärna vara på jobbet.
  Var är logiken i detta ?
  Kommer det att finnas vaccin för äggallergiker?
  Region Skåne går skarpt med att använda snabbtester i vården redan på måndag. Åtta vårdcentraler i Helsingborg, Hässleholm, Staffanstorp, Höganäs, Kristianstad, Lund och två i Malmö får starta. Men ännu så länge ska snabbtesterna enbart användas på utvalda patienter, de är inte för allmänheten.
  Om nu smittspridningen ökar med 1000 om dagen. Varför är Öresundsbron öppen
  Nu är presskonferensen med Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och MSB över. 
  • Gränsen på folksamlingar för åtta kommer vara kvar åtminstone en "bra bit" in i januari, tror FHM.
  • Uppskattningsvis ligger smittspridningen på ungefär samma nivå som i mars.
  • Julafton kommer, som tidigare sagts, inte bli som vanligt. Små sällskap. Hur det blir med julresor förväntas förmedlas nästa vecka.
  • Smittan fortsätter öka på äldreboenden.
  • Även om ökningen har mattats av så minskar inte antalet fall. "Det är en stor risk att det blir en belastning på vården och övriga samhället. Det gäller verkligen att vi kan bryta den trenden", säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
  Varför har Sverige haft så många fall jämfört med Norge, var en fråga som ställdes. Vi har fått in läsarfrågor på liknande tema. 
  FHM:s svar är, förenklat: Vi vet inte. Spridningen ser väldigt olika ut i våras i vissa länder, som då drabbades lindrigt, och som nu drabbas kraftigt. Framtiden får utvisa. Det är väldigt svårt att svara på.
  Expressen frågar Tegnell. 
  Vad innebär scenariot för sjukvården?
  – Det håller vi på att jobba med och kommer ta fram under nästa vecka, i samråd med regionerna. 
  Hur ser det ut med flockimmuniteten idag, när kommer nästa studie om det?
  – Vi har en som är på gång just nu, kommer ta ett par veckor.

  Åtminstone en bra bit in i januari kommer gränsen för folksamlingar på max åtta ligga kvar, tror Tegnell.
  Fråga till Tegnell: När kommer det bli mer normalt så man kan lätta på restriktioner?
  – Det är jättesvårt att veta. Det kommer ta ett antal veckor innan vi är nere i de nivåerna som vi hade under hösten, helt klart som ett minimum. Då är vi så långt fram att våra scenarios börjar bli väldigt osäkra. Det är svårt att bedöma.
  Så de restriktionerna som råder nu ska vi räkna med är kvar under hela tiden som scenariot ni lagt fram idag gäller (fram till mars 2021, min anm.)?
  – Ja det tror jag, i princip.
  Vetenskapsradion frågar Anders Tegnell om ifall smittspridningen, baserat på inlagda på iva och dödstal, är ungefär som i slutet av mars. Ungefär, ja, är svaret från Tegnell.
  – Någonstans där är vi förmodligen, säger han.
  Anders Tegnell om jul: Den kommer bli annorlunda. Man kommer få fira med ett fåtal och framför allt med de man normalt sett umgås med. 
  – Det är svårt att se att vi får så snabba svängningar i smittspridningen att man åter kan träffas som man gjorde innan, det har jag svårt att tro.
  Fråga ställs till Tegnell på PK:n: Hur många i Sverige kommer dö av covid-19 enligt scenariot? 
  – Vi har ännu inte gått in på dödsfallsbiten. Det är framför allt ett spridningsscenario vi tagit fram. I nästa steg kommer vi framför allt ta fram vårdtyngden som den kommer bidra till.
  – Dödsfallen påverkas så mycket av annat än smittspridning, de siffrorna blir väldigt osäkra. Det beror till exempel mycket på det sker bland äldre. De siffror vi kom med sist visade sig ju vara kraftiga överskattningar. Vi får se om vi tittar på det igen, men de känns väldigt osäkra att göra, svarar statsepidemiologen och framhåller att det viktigaste är scenarion för vårdbehov i regionerna.
  Socialstyrelsen: De rapporterade smittade på äldreboenden ligger på samma nivå som i våras. 
  Men vårens siffror är underrapporterade, testkapaciteten var så pass mycket lägre då. De är alltså _inte_ jämförbara. 
  – Idag hittar man sannolikt många mildare fall på boendena än man gjorde i våras, säger Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd vid socialstyrelsen.
  Kollar man istället på avlidna med covid-19 på särskilt boende är det betydligt mycket lägre än i våras. För vecka 46 var siffran 69 avlidna. Under kulmen i våras låg siffran uppemot 400, enligt diagrammet som visas upp.
  –  Men det man ska ha med sig är att det kommer komma till nya fall, för det är eftersläpning i statistiken. Det är jättesvårt att bedöma hur utvecklingen kommer bli framöver, vi vet att vi kommer få se mer dödsfall utifrån hur smittläget ser ut på de särskilda boendena. Men det vi kan hoppas på är att vi slipper hamna i den extremt negativa utveckling vi hade i våras. Då gäller det att vi alla bidrar, säger Iréne Nilsson Carlsson.
  Sjukhusrapport från Socialstyrelsens Iréne Nilsson Carlsson. 
  • ​Det finns 642 iva-platser med respirator nationellt.
  • Av dessa är 456 belagda. 
  • Av dessa 456 är 217 patienter med covid-19.
  • Det finns en tillgänglig kapacitet på 29 procent gällande iva-platser i landet.
  • Ytterligare 1710 patienter är inlagda på andra avdelningar än iva. 
  • Kommunernas lägesrapport: 33 kommuner har rapporterat mer än 1 procent smittade brukare/patienter inom sina verksamhetsområden. 
  Tegnell om vaccin: Vår bedömning är att start av vaccinationer innan januari inte är tänkbart. Vaccinerna ska godkännas enligt konstens regler samt kunna levereras.
  Tegnell redogör även för scenariot, som vi redan rapporterat om här i flödet och som ni hittar info om i det "pinnade" inlägg som Daniel skrivit, högst upp i flödet.
  I FHM:s presskonferens (ja, det är förvirrande att Folkhälsomyndigheten i stort sett är med i två presskonferenser samtidigt) så redogör statsepidemiolog Anders Tegnell för siffor, i Sverige och världen. Denna PK började 30 minuter efter den med regeringen och FHM, som är över nu.
  Om Sverige: Förra veckan hade en lite minskad ökning. Denna vecka ser det ut som att det kommer gå upp till åtminstone samma nivå som förut, något högre förmodligen.
  – Även om vi har en viss avmattning av ökningen har vi inte någon minskning av antalet fall. Det finns risker att det blir en stor belastning av vården och därmed övriga samhället, säger han. 
  Iva-vårdade ökar fortsatt. 
  – Det gäller verkligen att bryta den trenden. 
  Även antalet avlidna ökar enl. Tegnell.
  – Som vi vet finns det även en viss eftersläpning, så väldigt mycket talar för att antalet avlidna kommer att fortsätta öka de närmsta veckorna.
Drivs av Platform for Live Reporting, Events, and Social Engagement
Annons:
Toppnyheterna just nu